Qaseh Kazim Network

6 Tips Untuk Kulit Lebih Anjal Dan Awet Muda

6 Tips Untuk Kulit Lebih Anjal Dan Awet Muda

Tip Kecantikan | 0 comments

Kulit tegang sememangnya menjadi idaman semua wanita. Kulit berkedut memang menjadi igauan ngeri wanita. Namun proses penuaan kulit tidak dapat dielakkan. Walaupun kita tidak mampu untuk melawan proses penuaan kulit tetapi ada beberapa cara yang kita boleh lakukan untuk membuat kulit tampak lebih anjal dan sentiasa awet muda. Tapi sebelum itu, kita lihat punca-punca kulit tidak anjal.

 

5 Punca-Punca Kulit Tidak Anjal Yang Anda Tak Sedar

Kulit kusam memang memburukkan lagi teskstur kulit. Lama kelamaan, kulit akan mudah rosak disebabkan radikal bebas yang ada di persekitaran atau melalui penggunaan bahan kosmetik yang anda guna. Ada 5 punca yang sangat common menyebabkan kulit anda mudah kusam dan tidak anjal. Antaranya;

 

No #1: Menggunakan Produk Kosmetik

Kosmetik membuatkan wajah anda kelihatan baik, bukan? Fikirkan sekali lagi, kerana kosmetik juga boleh menjadi punca utama kedutan pada kulit. Kosmetik mempunyai bahan kimia berbahaya, yang menyebabkan kedut dalam tempoh pemakaian. Malah kosmetik organik boleh menyebabkan kemudaratan kepada kulit anda. Jadi, anda harus menggunakan produk semulajadi untuk meningkatkan kecantikan wajah.

 

No #2: Pendedahan Kepada Cahaya Matahari

Sinaran matahari yang merosakkan kulit anda dan menyebabkan kedutan. Pendedahan cahaya matahari yang terlalu banyak menyebabkan garis-garis halus di sekitar mata dan bibir. Dinasihatkan untuk memakai setiap kali anda melangkah keluar bagi mencegah kedutan.

 

No #3: Pergerakan Wajah

Pergerakan wajah terlalu banyak boleh menyebabkan kedutan pada kulit. Tersenyum dan juling membawa kepada garis-garis di sekitar mata dan bibir, senaman seperti yoga muka mungkin membantu dalam menangani masalah ini.

 

No #4: Pengambilan Berlebihan Kafein

Kedutan pada kulit boleh disebabkan oleh pelbagai faktor-faktor lain. Pengambilan berlebihan kafein atau teh juga boleh menyebabkan kedutan. Jadi, kurangkan pengambilan kafein.

 

No #5: Merokok

Wanita yang merokok adalah lebih cenderung untuk mendapat kedutan di muka. Merokok biasa menyebabkan bekalan darah berkurangan di dalam badan. Yang seterusnya menyebabkan garis-garis halus dan kedutan di sekeliling mata dan bibir. Untuk mengelakkan masalah ini, seseorang untuk berhenti merokok atau mengurangkannya.

 

Kulit Lebih Anjal Dan Awet Muda

Bagi yang poket tebal pergi saja ke spa atau pusat kecantikan untuk merawat kulit wajah. Anda juga boleh merawat kulit wajah di rumah dengan menggunakan bahan-bahan alami yang kebiasaannya terdapat di dapur anda. Gunakan sebaiknya bahan-bahan yang ada di persekitaran anda untuk merawat kulit wajah agar kekal tegang dan awet muda. Anda hanya perlu memperuntukkan sedikit masa dan yang paling penting kerajinan mestilah berada pada tahap yang tertinggi.

Subscribe for update

1 + 2 =